HELP!! GCX + GCP problem ... midi?? !!

Q & A for building and interfacing your rack gear with Ground Control Pro and GCX-based systems.
Post Reply
gianeric
Posts: 3
Joined: Tue Jun 02, 2009 9:47 am

HELP!! GCX + GCP problem ... midi?? !!

Post by gianeric » Tue Jun 02, 2009 9:53 am

Hi there

I'm an italian professional guitar player..
I purchased a couple of months ago a GCX and a ground control Pro (ver. 1.02) .. It was all ok since I performed my last two shows...
The problem is this one... I turn the Audio Switcher on then through the phantom power the ground control pro control goes on... it happens sometimes (just TWO times but unfortunately during the show) that pedal control goes on but seems dont send the midi program change... and another thing is that the situation is underlined by the ACTIVE led that it's not on.... Seems likeAudio swithcer didnt recognize it.... At that point I tried to connect an old ground control that I still have with me (as back up) , and as I connect it... all back ok, reconnecting the Ground control Pro too and the problem disappear... Seems like a midi crash for some reason.... Please help me, I would like to know what 's the problem and I'm on tour so if it's happen again I just want to know what to do in that case...

btw since it happened on the stage might be some uninstable AC current? Might be a Stabilizer power supply a solution?


I use 8 loops with pedals and GCX MIDI OUT go to a LEXICON MPX1.

Josh Fiden
Site Admin
Posts: 177
Joined: Tue Mar 10, 2009 11:36 pm

Re: HELP!! GCX + GCP problem ... midi?? !!

Post by Josh Fiden » Tue Jun 02, 2009 10:08 am

The most likely problem is a bad MIDI cable. Please replace the cable and see if that fixes the problem. Make sure to use a "5-pin active" cable. Some cables don't wire all the pins and we require this to send phantom power.

When the Ground Control Pro powers up, it sends a message to the GCX. If the GCX correctly receives this message, it turns on the active LED.

Josh Fiden
Founder / CEO

gianeric
Posts: 3
Joined: Tue Jun 02, 2009 9:47 am

Re: HELP!! GCX + GCP problem ... midi?? !!

Post by gianeric » Tue Jun 02, 2009 10:39 am

Thanks Josh for the really fast reply.. I really appreciated it. I have the next show on Friday in ROME and I hope changing the cable all gonna be alright..


Let you know soon

Gianluca

www.gianlucaverrengia.com

http://www.youtube.com/watch?v=c5RPnxR1LG0

gianeric
Posts: 3
Joined: Tue Jun 02, 2009 9:47 am

Re: HELP!! GCX + GCP problem ... midi?? !!

Post by gianeric » Sun Jun 14, 2009 6:02 am

So I changed the MIDI cable and for three show all was ok!! Yesterday the problem appeared again.... So this time excluding the bad midi cable, I've tried to be more accurate to focus on the problem...and probably I got another two elements..

1) The Midi socket on the GCP or GCX is slightly unstable??? In this case is easily to check it out opening the case, and looking at the soldering?

2) Can a repentine low VOLTAGE current changing sending a crash status to the GCX??

Actually as I turned off the unit, unplugged the power in and midi cable then as I reconnected all went ok again..!

mibu
Posts: 56
Joined: Thu May 21, 2009 1:13 pm
Location: Timisoara/Romania/Europe
Contact:

Re: HELP!! GCX + GCP problem ... midi?? !!

Post by mibu » Tue Jun 16, 2009 10:38 pm

hi gianluca

I also did experience this behaviour a few times. what I have found out is that it surfaces when you hit a GCP bank button too early (before the GCX unit stabilizes and the red led remains on).
if you experience this again, just plug the midi connector out of the GCP midi input and plug it again. after this re-initialisation it will work as expected.

Post Reply